Loading
Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik

Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik

Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik, bakanlık tarafından 1 Kasım 2022 tarihinde önce Resmi Gazete ’de yayımlanmış ve ardından yürürlüğe alınmıştır. İlgili yönetmeliğin asıl amacı, çevre yönetimi hizmeti vermek isteyenlerin sahip olması gereken şartları, çalışma esas ve usullerini ve belgelendirme süreçlerini düzenlemektir.

 

Yönetmelikle beraber birçok düzenleme hayata geçirilmiştir. Bunları sıralayacak olursak;

 

  • İşletmelerde yaşanabilecek çevreyle ilgili uyumsuzluğun çevresel etkilerinin önemine bakılarak en geç 90 gün içerisinde ortadan kaldırılması zorunluluğu getirildi.
  • Çevre yönetimi hizmeti kapsamında ek kriterler getirildi.
  • Çevre yönetimi hizmeti sunan personel ya da danışmanlık firmalarının nicelik, nitelik, danışmanlık cüretleri, çalışma şartları ve yeni mezunların istihdam edilmesi gibi süreçler kesin hüküm altına alındı.

Bu kapsamda çevre yönetimi hizmeti alma şartları da paylaşılmıştır. Bunlar;

 

  • Mevsimlik olarak çalışan işletmeler, mevcut çalışma sürelerini müdürlüklere onaylatmaları halinde sadece hizmet verdikleri dönem kapsamında bu hizmeti almak durumundadır.
  • Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği listesinde bulunan işletmeler için; bir çevre mühendisi ya da çevre görevlisi istihdam etmek veya çevre yönetim birimi kurmak için danışmanlık şirketlerinden hizmet almak zorundadır.
  • Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında yer alan işletmeler de aynı şekilde çevre yönetimi hizmeti almak durumundadır.

Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik Kaldırıldı mı?

 

Çevre görevlisi, çevre yönetim birimi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik kaldırılmıştır. 1 Kasım 2022’de yürürlüğe alınan yeni yönetmelik ile beraber önceki düzenlemeler revize edilmiştir. Bu kapsamda çevre yönetim hizmeti sunan personelin, birimlerinin ve danışmanlık firmalarının yükümlülükleri, usul ve esasları ile firma şartları tekrar açıklanmıştır. Ayrıca yeni yönetmelik, çevre yönetim hizmetlerinin kapsamını genişleterek firmalara da ek kriterler getirmiştir.

Çevre Yönetimi Hizmeti Yeterlik Belgesi Kimler Alabilir?

 

Çevre yönetimi hizmeti yeterlik belgesi şartlarını yerine getiren herkes bu belgeye sahip olabilir. Söz konusu şartlar şu şekildedir;

 

  • Mühendislik ve Bilim Mezunları: Çevre Mühendisliği dışında kalan diğer mühendislik bölümleri veya üniversitelerin jeoloji, biyokimya, biyoloji, fizik ve kimya fakültelerinden mezun olanlar başvuru yapabilir. Ayrıca çevre bilimleri, çevre yönetimi, çevre teknolojileri ya da çevre mühendisliği konularda tezli lisansüstü eğitim alan kişiler yeterlik belgesi alabilmektedir.
  • Çevre Mühendisliği Mezunları: Bu bölümden mezun olan kişiler, mezuniyet belgesini sunarak yeterlik belgesi başvurusunda bulunabilir.

Çevre Görevlisi Belgesi Kalktı mı?

 

15 Haziran 2022 tarihli çevre kanunun değişikliğiyle beraber çevre görevlisi belgesi kaldırılmıştır. Ayrıca bu kavram da tamamen ortadan kaldırılmıştır. Değişiklik ile beraber Çevre Kanunu içeriğinde sadece çevre mühendisi ibaresi bulunmaktadır.

Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Mevzuat

 

1 Kasım 2022’de yürürlüğe giren Çevre Yönetimi Hizmetler Hakkında Yönetmelik Mevzuat ile yeni düzenlemeler gelmiştir. Bu düzenlemeler ve açıklamaları aşağıdaki gibidir;

 

  • İşletme Yükümlülükleri: Yeni yönetmelik ile Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği ek-1 ve ek-2 listesinde bulunan tüm işletmeler çevre danışmanlık şirketlerinden hizmet almak durumundadır.
  • Yeterlik Belgesi: Çevre yönetimi konusunda hizmet sunacak olan firmaların yeterlik belgesi alması zorunludur. Ayrıca bu belgelerin iptali, askıya alınması ya da verilmesi adına yeni düzenlemeler getirilmiştir.
  • Uygunsuzlukların Giderilmesi: Çevreyle ilgili uygunsuzlukların en fazla 90 gün içerisinde çözüme ulaştırılması zorunluluğu getirilmiştir.
  • Firma ve Personel Nitelikleri: Çevre yönetimi konusunda hizmet sunan firma ya da personelin çalışma koşullarıyla beraber nitelik ve nicelik bilgileriyle beraber danışmanlık ücretleri de belirlenerek paylaşılmıştır.

paylaş

Yorum Yapın